Hit the road met een tweedehands camper op jouw maat
Een kleine drie jaar geleden komt Jesse thuis met de boodschap dat hij de ideale camper voor ons heeft gevonden en of we samen kunnen gaan kijken. We staan op het punt onze eerste tweedehands camper te kopen en dat is best spannend. Fier en met alle tijd van de wereld tonen Jozef en Sandra ons hun Hymermobil. Vol enthousiasme leggen ze het reilen en zeilen van hun camper uit. Alle tips en tricks worden met ons gedeeld en hun positieve kijk op het camperen werkt aanstekelijk. Op deze manier een camper kunnen kopen is een cadeau. Er zijn geen onaangename verrassingen geweest en zelfs nu is Jozef nog steeds onze hulplijn wanneer wij met onze handen in het haar zitten bij een technisch probleempje, pure luxe waarvoor dank, Jozef.
Graag som ik enkele belangrijke punten op om bij stil te staan vooraleer je op zoek gaat naar een geschikte tweedehands camper op jouw maat.
First things first
Ben je nog nooit met een camper op pad geweest, dan is het misschien een goed idee om eerst een vakantie te plannen met een gehuurde camper. Is dit echt iets voor jou (en je gezin)?
Ga eens luisteren naar de ervaringen van doorwinterde camperaars of lees een toffe camperblog.
Vaak begint de zoektocht op het internet, tenzij je naar een grotere dealer gaat.
Maak een afspraak om de camper te gaan bekijken. Ken je iemand die ervaring heeft met het aankopen van een tweedehands camper? Vraag die persoon om mee te gaan en hou je ogen en oren open.
Praktisch
De camper moet technisch in goede staat zijn, iets wat op het eerste zicht niet altijd te bepalen is.
Vertrouwen hebben in de verkoper(s) en eventueel kunnen rekenen op iemands expertise is waardevol.
Let goed op wat het laadvermogen van de camper is. Hou er rekening mee dat de camper, inclusief alle passagiers, niet meer dan 3.500 kg mag wegen met een rijbewijs B.
Kies je voor een zwaardere camper met meer laadvermogen, dan moet je over een rijbewijs C beschikken.
Is de camper groot genoeg, maar niet te groot, voor je gezin? Let op de slaapruimtes, ga eens op de bedden liggen, voelt dit comfortabel?
Zijn er voldoende kastjes om al je kleren, speelgoed en camera op te bergen? Trek gerust alle lades, kasten en ruimtes open om ze te controleren op netheid en afwerking.
Er is een groot aanbod aan tweedehands campers en de prijzen variëren enorm. Denk goed na wat voor jou belangrijk is en let op het rijcomfort tijdens een testrit, bekijk de afwerking en let op eventuele opties.
Camperbaas
Als je dan de fiere eigenaar bent van een camper is het handig als je een plek hebt om deze te stallen wanneer je niet on the road bent.
Een camper delen (dus ook de kosten) kan een optie zijn. Belangrijk is hier dat je duidelijke afspraken maakt met de mede-eigenaars rond wie er wanneer op uit trekt.
Hou er rekening mee dat oudere campers de lage emissiezones niet meer mogen inrijden. Check op de website van de stad waar je door wil rijden of dit voor jouw tweedehands camper van toepassing is.
Tenslotte zet ik de verschillende types camper nog even voor je op een rijtje:
De camperbus: compact, ideaal voor 2 personen. Met een camperbus kan je makkelijk alle dagen de weg op, ook wanneer je niet aan het reizen bent.
De camper met alkoof: dit type camper wordt vaak gekozen door grotere gezinnen. De slaapruimte bevindt zich boven de bestuurderscabine. Ga na of je geen claustrofobisch gevoel hebt wanneer je hier wil slapen.
De half- of semi-integraal: dit type camper lijkt op de alkoof, maar heeft een hefbed dat manueel of elektrisch naar beneden komt boven het zitgedeelte.
De integraal camper: heeft geen aparte cabine wat ruimtelijkheid schept.
Ik wens je veel succes met de zoektocht en hoop dat er ergens een prima camper op je te wachten staat.
Let the adventure begin.
Ellen