Starten met wildkamperen: 5 tips

Wildkamperen of vrij kamperen, voor velen is het een droom, voor anderen de grootste nachtmerrie. Toch vinden wij als overtuigde wildkampeerders, dat je het op z’n minst één keertje moet proberen. Als je houdt van vrijheid, rust en idyllische plekjes (die je niet met honderd anderen moet delen): you’ll love it. En zo niet, dan weet je dat ook weer.
Ook wij vertoefden bij de prille start van onze camperavonturen voornamelijk op echte campings. Je weet wel met afgebakende plekjes en een luxe sanitairgebouw, liefst mét toiletpapier zodat je niet met je toiletrol langs de talloze medekampeerders moest passeren. Hoe we dan de smaak van het wildkamperen te pakken kregen? We begonnen met campinghoppen. Zo’n hele vakantieperiode op dezelfde plaats, met enkel een fiets en het openbaar vervoer om ons te verplaatsen begon nogal te vervelen. Gelukkig maakten we nieuwe vrienden, mét camper en een stuk meer lef dan wij. De verhalen over hun trips naar Marokko met hun oude mobilhome deden ons wegdromen over een echte roadtrip.
Tip 1: Met twee is absoluut beter dan alleen
Helemaal alleen op een plekje bij een afgelegen meer overnachten, nu vinden we dat het zaligste wat er is, maar als je me dat tien jaar geleden had gevraagd, was euh, spanneeeeeund het antwoord geweest. Type ikdoegeenoogtoe- & billekesdicht-spannend. Gelukkig klikte het zo goed met die nieuwe vrienden dat we besloten met z’n allen naar Zweden te trekken. Een maand lang met twee campers en vijf kinderen op avontuur. Het was de max. Barbecueën op het strand bij zonsondergang, marshmallows roosteren op een kampvuur en ons allereerste brood bakken in de Dutch oven. Dat het niet knapperig maar loodzwaar was en naar bier smaakte, kon ons niet deren. Dit leventje was #vrijheidblijheid op z’n best. Het samen reizen maakte de stap naar vrij kamperen easy peasy, de idyllische Zweedse natuur deed de rest.







Tip 2: doe eens alsof
Ben je wel klaar om back to basics te gaan, maar is helemaal in je eentje op een plekje in de natuur gaan staan nog een brug te ver? Hätteboda Vildmarkscamping is de ideale plaats om het uit te proberen. Ver weg van de bewoonde wereld, midden in een prachtig bos, aan het Arasjön meer ligt deze back to basics camping. Perfect voor een wildkamperen voor dummies tripje. Wat is er dan zo anders aan deze camping? Je leeft er zoals je in het wild zou doen: je hakt je eigen hout voor een kampvuurtje, vangt met wat chance een lekkere vis, stookt de sauna warm en neemt daarna een verfrissende duik in het meer. Electriciteit? Niks, nada, noppes. Stromend water? Enkel uit de solar douche die je zelf in het zonnetje hangt.






Tip 3: kies de juiste bestemming
Het ene land is het andere niet, als het gaat om wildkamperen. Wil je zonder gedoe vrij in de natuur overnachten, kies dan een land waar de regels soepel zijn. Op nummer 1 staat natuurlijk Scandinavië, al heb je niet altijd een zonovergoten zomer in Zweden. Zolang je het allemansrecht respecteert, mag hier heel veel. Gebruik alsjeblieft wel altijd je gezond verstand en hou het voor iedereen plezant: ruim je rommel op, loos geen chemische toiletten waar het niet mag en respecteer de natuur. Voor ons is het leave no trace principe een evidentie, maar we zien te vaak andere dingen gebeuren. Buiten het hoogseizoen is Schotland ook een schot in de roos, zeker met kids, al neem je ook hier best een regenjas mee. Voor een grotere kans op mooi weer kunnen we zeker het noorden van Spanje aanbevelen: in de rustige regio’s (niet rond toeristische highlights zoals de Picos de Europa of Bilbao) wordt vrij overnachten zeker getolereerd. Zo tussen de surfers is het een super chil sfeertje.




Tip 4: onthou kamperen en overnachten is niet hetzelfde
We noemen het wel vrij kamperen, maar ‘kamperen’ is eigenlijk niet hetzelfde als overnachten. Waar je in Zweden vaak je tafel kunt buiten plaveien en rustig een kampvuur bouwt, is het op sommige plaatsen not done om te doen alsof je op een camping zit. Gebruik bijvoorbeeld een nabijgelegen picknickbank om buiten te eten en hou je inboedel zo veel mogelijk in de camper. In het noorden van Spanje vind je op quasi elke plek wel een stranddouche, in Zweden hebben heel wat plaatsjes een (al dan niet fris ruikend) droogtoilet. Kies als je niet zelfvoorzienend bent (douche, toiletje) voor een plek waar je wél de nodige faciliteiten hebt.
Tip 5: be prepared
Niet elk plekje is even idyllisch als het eruit ziet in een gids of app OF soms vind je er al teveel camperaars met hetzelfde briljante idee. Niet leuk, maar vrijheid is soms ook last minute de plannen omgooien en op zoek gaan naar een andere plaats om te overnachten. Hou dus altijd een plan B in gedachten. Soms valt een plaats daarentegen zo goed mee dat je er amper nog weg wil en ook dan is een goede voorbereiding noodzakelijk: zorg dat je voldoende vers water, food & drinks en een leeg toilet hebt voor je naar een volgend plekje verkast. Eens je rustig geïnstalleerd bent, is een supermarktbezoek / water vullen / toilet lozen wel het laatste waar je zin in hebt. Ook materiaal om buiten te koken is handig, brood smaakt nooit zo lekker als vers uit de Dutch oven! Zeker niet na een paar weken Zweeds supermarktbrood te sjikken. Zeg nu zelf, daar wilt ge toch direct in bijten?


Waar vind je nu de mooiste plekjes?
Wij gebruiken een combinatie van gidsjes, apps, blogs en oep de wilden boef rondrijden.
De alomgekende apps Campercontact en Park4night (al durft dat ook wel eens ferm tegenslagen) staan natuurlijk op onze smartphones. Verder zijn we enorm fan van de Duitse WOMO gidsen (ook thanks to onze lieve vrienden voor de tip!) en blogs zoals die van huurplatform Goboony (Ja, je kan hier niet alleen een camper scoren om te huren, de website staat ook boordevol tips) en mijn absolute favoriet soetcase. En dan zijn er natuurlijk de talrijke instagram accounts van mede-avonturiers, waaronder de heerlijke minicolumbus en Liesellove. Ook onze kroost komt tegenwoordig op de proppen met coole plekjes die ze ergens op TikTok tegenkwamen, een mens moet meegaan met z’n tijd. Wanneer we in een mooie streek verzeild geraken, bollen we op het gemakske wat rond en doen soms zo de mooiste ontdekkingen. Zalig toch!
Voilà, nu heb je geen excuus meer om het eens niet uit te proberen, dat wildkamperen. Zit je nog met een ei, knikkende knieën of een prangende vraag? De campercrew to the rescue hier! Veel kampeerplezier!