Surf’s up aan de Costa Verde

Budgetproof roadtrip met de camper door Noord-Spanje




Een charmant busje, een surfboard en daarachter de gouden zon die wegzakt in de golven, we kennen allemaal de picture perfect prentjes met hashtag vanlife én we hebben er ongetwijfeld allemaal al eens bij weggedroomd. Hoe gaat dat er nu echt aan toe, rondtrekken in een camper, op zoek naar de juiste golven en de leukste strandbarretjes?
#vanlife

Start to surf



Het noorden van Spanje is een paradijs voor surfers: goudgele stranden, strandbarretjes met tapas (én cocktails, ofcourse) voor bijna nada, surfscholen waar je ook materiaal huurt en niet te vergeten golven. In de winter spot je hier regelmatig metershoge exemplaren, in de zomer zijn ze een tikje kleiner maar voor beginners (zoals wij, help!) zeker hoog genoeg. Heb je nog nooit op een board gestaan, dan zijn lessen een must, tenzij je zin hebt in een middagje zout water slikken en aanspoelen als een ter dood veroordeelde walvis (ja, dat was ik dus). Géén aanrader. Quasi alle stranden hebben verhuur van materiaal en kleine surfscholen waar je les volgt bij ervaren surfers. Techniek is alles, al helpt doorzettingsvermogen natuurlijk ook.
Vamos à la Playa



Aan Playa de Valdearanas bij Liencres heerst er op de gratis parking aan het strand altijd een gezellige drukte. Campers en busjes staan in groepjes samengepakt en zodra er eentje vertrekt, schuift een ander behendig ertussen, het lijkt wel een spelletjes Tetris. Je hebt er dan ook alles wat je nodig hebt: surfschool, bar en (koude, brrr) stranddouches. Zoek je liever rustiger oorden op? Kies dan voor het spectaculaire zicht op de baai en bijhorende surfboys van Playa Oyambre. De tien euro die de boer elke dag ophaalt en de steile wandeling naar het strand moet je er wel bij nemen. Nood aan huurmateriaal of een toilet en stranddouches? Dan verhuis je een halte verder tot op de parking bij Restaurante Chiringuito Méron, pal over het strand en met fantastisch gegrilde pulpo (niks diepgevroren inktvis hier) en sangria. Het is dus geen straf om in ruil voor een gratis plekje op de parking hier je buikje te vullen. Olé! Zoek je een outfit die bij je nieuwe surfvibe past? Dan is het shoppen geblazen in het stadje Comillas. Naast het wonderbaarlijke El Capricho huis van de beroemde Gaudí vind je hier ook de coole surfshop North Ocean Surf met bedrukte T-shirts, hoodies en boards. Lessen en materiaal bieden ze uiteraard ook aan.




Playa de Xagó
Een van onze favorietjes ligt een eindje verder bij stad Avilés: het uitgestrekte Playa de Xagó. Je kiest tussen overnachten vlak naast het strand (lekker met je tenen in het zand), of in het eucalytusbosje erachter. Daar slaap je dan weer dichter bij Bar Quevedo, waar je na het surfen smult van zalige Cachopo – een met allerlei heerlijkheden gevulde schnitzel – en die andere Asturische specialiteit: cider. Natuurlijk ontbreekt ook hier de Escuela de surf niet voor je lessen en materiaal. De douches op het strand zijn dan wel ijskoud, de fantastische zonsondergangen zorgen ervoor dat je heerlijk nagloeit. Wie heeft er een camping nodig, als je op al deze fantastische plekken gewoon gratis en voor niks, nada, noppes kunt overnachten?
Vinnig vissersdorpje




Heb je genoeg van al dat getrappel in het water, las dan zeker een stop aan het schattige visserdorpje Cudillero in. Oooooh die pastelkleurige huisjes! Smeer je benen wel goed in, want de kronkelende straatjes klimmen stevig omhoog tegen de heuvel. In de broeiende zomerzon zul je nog wensen dat je terug onder een koele stranddouche stond (dat deed ik althans). Hongerige magen stil je bij een van de vele visrestaurantjes, zoals de authentieke sidreria Casa Mari waar je getrakteerd wordt op rijkelijke visschotels en stoofpotjes en natuurlijk ook op sidra die van grote hoogte in je glas gegoten wordt (pas op, als de ober naast jou staat dan ruik je door de spetters de hele dag naar cider). Na de lunch heb je gegarandeerd nood aan een siësta.Naast de gebruikelijke bars en ijssalons, is het in dit onooglijke dorpje ook leuk shoppen. Jurkjes en unieke, kleurrijke handtassen scoor je in (wat moet doorgaan voor) de hoofdstraat bij Coccò. Een gewaarschuwd vrouw is er twee waard: kiezen is moeilijk, ik (of euh, was het mijn hubbie?) moest alvast mijn creditcard bovenhalen. Van de steile steegjes terug naar het zachte zand: het populaire San Pedro de la Ribera is ’s avonds verlaten, de grasvlakte achter het stand schreeuwt bij de ondergaande zon om een barbecue van verse gamba’s en een wijntje. Overdag is het hier een ander verhaal: een parkeerwachter loodst de dagjesmensen naar een vrij plekje en ook op het strand is het zoeken waar je je handdoek nog kwijt kunt. Surfen is hier voor de meer ervaren beachboys, de zee ligt hier vol verraderlijke rotsen. Gelukkig is Bar Isla del Aire, een ommuurde parel van een bar, met rust, schaduw en originele cocktails.
Hop naar Galicië

Galicië heeft 1.200 kilometer aan kustlijn die regelmatig opduikt in lijstjes van Europa’s meest indrukwekkende kliffen en kapen. Je voelt je er soms een beetje in Schotland, maar met (meestal toch) stuk aangenamer weer. Een wetsuit is wel een must, zelfs onder een stralende zon blijft het zeewater tenenkrullend koud – dit is en blijft de Atlantische Oceaan. Naast het beroemde Praia de Pantín, waar elk jaar het World Surf League evenement doorgaat, telt het ontelbare adembenemende baaien en surfstranden. Twee stranden met dezelfde naam staan in onze absolute top: Playa de Esteiro. Het eerste bij Xove is niet zo groot en vrij winderig, maar we hebben de parking in een weide quasi voor ons alleen. De Escuela Gallega de Surf biedt goede lessen aan en voor lunch zitten we gebeiteld bij het relaxte Esteiro Surf Café. De naamgenoot is een spectaculaire baai bij O Barqueiro, waar tientallen surfers neerstrijken in het bos dat haast omgetoverd is tot een camping. Er zijn kraantjes en vuurplaatsen, (koude) douches en de geanimeerde Chiringuito de Esteiro voor verfrissende cocktails en simpele maar lekkere visgerechtjes. Ons eigen Surfer’s Paradise, voor heel even.


Benieuwd naar nog meer plekjes om vrij te kamperen in het groene Spanje?