de campercrew

de campercrew

Zon & Zee in de paasvakantie? Sardinië is jouw droombestemming!

Rondreis Sardinië met de camper

Het mooiste helderblauwe water, uitgestrekte bossen en natuurgebieden, prachtige stranden, kleurrijke dorpjes, zotte uitzichten, majestueuze bergen én de lekkerste Italiaanse pizza’s: klinkt als het paradijs op aarde, niet? Kamperen in de zon in de paasvakantie, terwijl het in ons Belgenlandje koud, guur en grijs is. Dat willen wij ook!

Mieke en haar gezin nemen ons mee op roadtrip naar het idyllische Sardinië. Benieuwd hoe het kamperen op dit Italiaanse juweeltje in de Middellandse Zee hen bevallen is?

Even voorstellen

Het gezin: Mieke (@miekedeclercqrsl), Ronald en dochter Fleur (12)
Wat: Een campertrip van anderhalve week, met 1 week roadtrip door het noorden van Sardinië
Buscamper: Ford Copa Bürstner
Kamperen: een combinatie van agricampeggio’s (kamperen bij de boer) en campings
Ferry: met Corsica Ferries van Toulon naar Porto Torres, en uit Santa Teresa de Gallura via Corsica terug naar Toulon (kostprijs 600 euro voor ons busje en de drie overtochten met  een driepersoonshut)

Hoe met de camper naar Sardinië? Let’s go!

Vanuit onze woonplaats in Roeselare rijden we in één dag richting het zuiden van Frankrijk, in de buurt van Avignon. Helemaal klaar om de dag erna dan nog te genieten van geurende lavendel, een kom bouillabaisse en de prachtige middeleeuwse dorpjes waar de Provence om bekend staat.

Zo komen we helemaal relaxed aan bij de ferry in Toulon, die iedere dag stipt om 20 uur de haven verlaat.
Ons busje krijgt een plekje tussen een hele sliert aan buscampers en motorhomes. We zijn duidelijk niet de enigen die zin hebben om Sardinië te ontdekken.
Een nachtboot vinden wij altijd een feestje, de perfecte start van onze reis. Heerlijk ‘s avonds de zon zien ondergaan terwijl je wegvaart, dat voelt meteen als vakantie. Rond 10 uur ‘s morgens meren we lekker uitgerust aan in Porto Torres, het noordwesten van het eiland, klaar om Sardinië te verkennen.

Welkom op de Malediven! O nee, welkom op Sardinië

Onze eerste tussenstop is meteen pareltje: La Pelosa in Stintino (op een half uur rijden van Porto Torres) is een ronkende naam in de strandwereld met het allerwitste zand en ongelooflijk helderblauw water. Het wordt vaak gebruikt in film en reclame-opnames en staat bekend als de Europese Malediven. In de zomer moet je hier zelfs vooraf een kaartje reserveren om het strand op te komen!  Nu in het voorjaar is het er heerlijk rustig. De dochter maakt (uiteraard!) wat Tiktok-filmpjes in het prachtige water en ook mijn camera staat geen seconde stil. Wat een prachtige plek!

Toeren langs de mooiste kustweg van Sardinië

Lunchtijd! Dus we rijden zuidwaarts naar Alghero, een stad die wat aanvoelt als klein-Barcelona, met nog veel Catalaanse invloeden. We dwalen door het historische stadscentrum met veel leuke winkelstraatjes en pleintjes, verorberen onze eerste pizza en pasta, en uiteraard ook een ijsje 🙂 om aan de jachthaven terug in ons busje te ploffen. Een van de mooiste routes van het eiland wacht ons op, de SP 105. Deze kustweg van 50 kilometer lang, rijgt de ene mooie baai na de andere aan elkaar. Om de haverklap lassen we een fotostop in. Wauw, wat een mooi einde aan een eerste fantastische dag op Sardinië!

Accommodatietip: Wij sliepen met ons busje bij Agricampeggio Su’e Lentu, een paar kilometer buiten Bosa en echt gelegen in de wilde natuur. Een prachtige plek waar je echt het gevoel van wildkamperen hebt, en ‘s nachts duizenden sterren aan de hemel! Met een composttoilet en een buitendouche en wat kookmogelijkheden. We betaalden voor ons gezin 25 euro voor één nacht.

Een explosie van kleuren

Onze tweede dag starten we direct met een kleurbom! Bosa is een klein, gezellig stadje, gekend voor de vele felle gekleurde huisjes. Roze, paars, groen en geel, wisselen elkaar af. Een prachtige aanblik als je komt aanrijden, maar ook superleuk om door alle straatjes te dwalen.

Van de westkant van het eiland tuffen we helemaal door het binnenland richting de oosten. In anderhalf uur tijd komen we misschien vijf auto’s tegen, en heel wat meer schapen, die zijn er immers meer dan inwoners op dit eiland 😊. Het is er zo vredig en rustig. En onvoorstelbaar groen. Om elke hoek worden we getrakteerd op de zotste uitzichten en de mooiste bergtoppen.

Voor we doorrijden naar de Golf van Orosei, stoppen we in Orgosolo, een bergdorp dat gekend is om de honderden ‘murals’ of graffiti tekeningen in het dorp. Een rebels oord, waar de inwoners hun ongenoegen tegen armoede, onrecht en oorlog uiten met kleurrijke tekeningen en quotes op de huizen. En er komen nog steeds kunstwerken bij. Het lijkt soms wel alsof we een stripverhaal rondlopen. Keileuk!

Op minicruise langs de Golf van Orosei

Cala Gonone is een typisch vakantie-kuststadje met talrijke restaurantjes en een klein strandje. In de zomer loopt het hier waarschijnlijk over van de toeristen, maar nu is het heerlijk rustig. Ook zijn er maar een drietal restaurantjes open: geen keuzestress dus in Sardinië in het voorjaar.
Cala Gonone is de uitvalsbasis voor een boottochtje door de Golf van Orosei en ook dus de reden waarom wij hier zijn. ‘s Avonds lopen we naar het haventje om alvast onze tickets voor de minicruise voor de dag erna te bemachtigen. Keispannend!

Accommodatietip: We sliepen in Camping Sardinia, midden in het centrum van Cala Gonone op 2 minuten lopen van alle restaurantjes en van de haven, waar alle boten vertrekken naar de stranden van de Golf van Orosei. Een prima camping met ruime plekken tussen de pijnbomen en een uitgebreid en proper sanitair blok. Een dikke aanrader! We betaalden hier ongeveer 40 euro per nacht. 

Gouden tip:
  • Schuif net als de locals aan bij Gelateria Fancello, want hier smul je van een van de lekkerste ijsjes die je ooit geproefd hbt.
  • Ristorante El Banjo: we aten hier heerlijke bruschetta’s, gegrilde inktvis en pasta’s. Combineer dat met een enthousiaste gastheer en je hebt een topplekje om te eten!

Waarom kiezen voor een boottocht vanuit Cala Gonone?

Volgens de dochter was deze dag het hoogtepunt van de reis, en we kunnen haar geen ongelijk geven. De stranden die je bezoekt zijn niet gemakkelijk bereikbaar langs een weg, maar dus enkel met de boot of via een avontuurlijke wandeltocht van een paar uur. Heerlijk rustig, zonder eetstalletjes, winkeltjes of luide muziek. Een strand zoals wij het graag hebben 🙂

  • Er zijn verschillende mogelijkheden, van slechts een bezoek aan 1 strand (Cala Luna) maar wij raden de minicruise van één dag langs alle hoogtepunten van de kust aan. Kostprijs: € 50 euro pp. Van 10 tot 17 uur vaar je langs een fantastische kust, met drie stops van telkens 2 uur op de 3 mooiste stranden in de Golf van Orosei.
  • Het eerste strand is Cala Luna, een mooi breed strand met ook hier het helderste water. Mis verderop de instagrammable grotten niet.
  • Het hoogtepunt van de trip is het strand Cala Mariolu. Wat ons betreft, één van de mooiste stranden die we ooit gezien hebben; vol met kleine baaitjes met het helderste turkoois water. Je kan hier ook vanaf de rots in zee springen, superleuk. Gewoon Doen!
  • Tijdens de minicruise vaar je ook nog een grot in (zo tof!) en vaar je voorbij het strand Cala Goloritze, dat beschermd natuurgebied is.
  • In de zomer kan je ook nog zwemmen in Piscine die Venere (de baden van Venus), met ook fantastisch turquoise water. In het voorjaar is het nog iets te koud om daar te zwemmen, volgens de echtgenoot toch, want de meisjes sprongen zonder aarzelen het frisse water in!

 De beste start & kleur bekennen

Vanaf de kust rijden we noordwaarts, met eerst nog een korte stop in Orosei, een fijn dorpje met middeleeuwse straatjes. We slaan lekkere dingen in bij de plaatselijke supermarkt en kiezen lukraak een strandje uit om te picknicken. Er is niemand anders te bespeuren op het strand, zo gek! De perfecte start van de dag.

Wie mij volgt, weet dat ik van kleur hou en dus zijn we speciaal naar Arzachena gekomen voor de La Scalinata di Santa Lucia, een wondermooie, kleurrijke trap die leidt naar een spierwit kerkje. Jaarlijks zet een plaatselijke kunstenaar de trappen opnieuw in de verf. Zo was het ooit al een mooie regenboogtrap, en dit jaar is het een kunstige boom met allerlei vruchten. Echt magnifiek! Ook hier maakt de dochter wat Tiktokfilmpjes, terwijl wij een paar plaatjes schieten voor the Gram. Wat een fantastische plek!

Accommodatietip: We sliepen bij Agriturismo La Cerra, op zo’n twintig minuten rijden in het prachtige groene binnenland rond Arzachena. Deze uitgestrekte plek wordt geleid door een lieve Sardijnse familie. Naast mooie plekken om te kamperen op hun land bieden ze ook kamers aan. Ook hier kampeerden we midden in de wilde natuur (30 euro per nacht).

Gouden tip: Het ‘menu van de dag’ op deze agriturismo, huisgemaakt door de oma met allerlei lekkers van het land, is echt om duimen en vingers bij af te likken!

Bezienswaardigheden rond Arzachena:

  • Midden in de stad vind je ‘il Fungo’, een rots in de vorm van een paddenstoel. Je moet er de omweg niet voor maken, maar als je toch in de stad bent, is het wel een grappig iets.
  • Rondom Arzachena, zijn er tal van archeologische vindplaatsen. Nuraghi, torens die in de bronstijd werden gebouwd, zijn typisch voor deze streek. Ze zijn duizenden jaren oud en nog steeds een raadsel voor onderzoekers. Je komt ze regelmatig tegen langs de kant van de weg. De nuraghi rond Arzachena zijn goed bewaard en kan je tegen betaling bezoeken.
  • Bij Arzachena begint de Gallura, het prachtige binnenland van Noord-Sardinië. Heuvels, bergen en heel veel groen wachten er op je!

Slecht weer? Toch op pad!

Het weer in omgeslagen vannacht en de temperaturen zakken in één dag van 27 naar 7 graden. Die regenjassen, die ik ergens in een hoekje van ons busje had gepropt, komen nu toch nog van pas. Maar hé, wind en regen houden ons niet tegen. We gaan op stap richting Castelsardo, één van de hoogtepunten aan de noordkust van het eiland. Letterlijk vertaald, betekent dit dorp ‘het kasteel van de Sardijnen’ en het is dan ook echt een fantastisch zicht als je aan komt rijden!

Een hooggelegen dorp met een burcht, in een prachtige baai. Ondanks de storm en regen genoten wij volop van de pittoreske straatjes, de oma’s die manden vlechten vanuit hun deurgat, en de gezellige souvenirwinkeltjes. Deze plek is zeker een must-do als je het noorden van Sardinië bezoekt.

Paradijselijke Costa Paradiso

We twijfelen nog even om de afslag richting de Costa Paradiso te nemen met het weer. Want hoe paradijselijk kan die er nu uitzien met dit weer? Maar onze nieuwsgierigheid naar het wandelpad en de mooie kust wint het toch van de twijfel, en gelukkig maar!

Li Cossi is een strandje aan de Costa Paradiso, dat zijn naam echt niet gestolen heeft. Van op de parking vertrekt een supermooi wandelpad langs de zee en mooie roestbruine rotsen richting een afgelegen strandje. De zon speelt op de rotsen en even doet het ons denken aan de Roze granietkust van Bretagne, zo mooi is het hier. Na een half uur langs het avontuurlijke wandelpad komen we aan bij het mooie strandje. Je vindt hier trouwens nog veel meer wandelingen langs de kust en veel meer van verstopte strandjes. Een aanrader!

Accommodatietip: We sliepen bij Isola dei Gabbiani, een camping op een schiereiland. De enige manier om bij de camping te komen, is via een zandweg die letterlijk recht door de zee loopt. Echt zalig om hier zo aan te komen ! Dit is echt een watersportparadijs. Je kan hier suppen, zeilen en nog allerlei andere watersporten beoefenen, of net als ons gewoon genieten van het wandelen, de prachtige zonsondergang en de leuke stadjes in de buurt. Een plek op de camping kostte ons ongeveer 50 euro per nacht.

Tips voor bezienswaardigheden rond Isola dei Gabbiani:

  • Deze regio is de uitvalsbasis om het nationaal park La Maddalena te bezoeken en een cruise te maken tussen de verschillende eilanden.
  • In Palau, met het haventje de vertrekplaats naar La Maddalena, maak je een prachtige wandeling langs de baai met de vuurtoren. Met z’n vele winkeltjes en terrasjes is dit een heel gezellige plek.
  • Porto Cervo, op een half uur rijden, is de plek waar je de jetset kunt spotten. Denk luxueuze auto’s en jachten en flaneren op de boulevard. Molto chic!

Q&A

Wat is de beste tijd om Sardinië te bezoeken met de camper?

Ga vooral buiten het zomerseizoen. Wij waren er in de paasvakantie en bezochten dorpjes en strandjes die wij in de zomer veel te druk zouden vinden, maar die nu heel gezellig waren. Qua weer hadden we ook geluk. We hadden veel zon en konden zelfs in april al op het strand liggen en een duik nemen in het prachtige water. (Als je geen koukleum bent!)

Kan je gemakkelijk rijden met een camper?

Rijden vonden wij echt een feestje. In het binnenland was het heerlijk rustig rijden, we kwamen vaak in tijden geen andere auto tegen. De kustwegen zijn vaak echt pareltjes met de mooiste uitzichten.
We boekten vooraf onze slaapplekken, want heel wat campings en agricampeggio’s gaan pas open vanaf halfweg mei. Er waren dus maar een paar campings open. Check dit zeker voor je vertrek. We spotten zeker ook grotere motorhomes, dus dat kan ook.

Waarom is een bezoek aan Sardinië een aanrader?

Sardinië is heel groen en dus ook echt fijn om te wandelen. De combinatie van natuur en leuke pittoreske stadjes vinden wij altijd leuk en dit vonden we zeker in Sardinië. Tel daarbij de heerlijke Italiaanse keuken, en je hebt een topvakantie! Wij gaan zeker nog eens terug om het zuiden van het eiland te ontdekken.

Zijn er nog andere eilanden die de moeite zijn?

Vorig jaar bezochten wij net als de campercrew Cornwall, minder warm maar ook echt een aanrader!

Lap! Nu wil ik dus ook naar Sardinië hé, Mieke! Bedankt voor alle kleur en vrolijkheid die je brengt in je verhalen!

@decampercrew
Geef een reactie
*
*
*

instagram